Monday, November 14, 2011

Aar cer cerpen 11 - PeRjaLanaN yaNg pAnjaNg

  Hari demi hari kebelakangan ini banyak membuat aku terfikir akan satu kondensi perjalanan demi untuk merealisasikan kedamaian yang aku cari kini semakin pudar sepudar warna selimutku di atas pusadar tempat pembaringan seharian.
  
   Aku tidak pernah mengimpikan sesuatu yang besar dalam hidupku, semasa sekolah juga tidak pernah aku berimpian dan bercita-cita tinggi menggunung seperti pelajar lain yang begitu bersemangat menceritakan cita-cita apabila cikgu meminta mereka berdiri untuk tujuan tersebut, ada yang ingin menjadi Doktor, Pegawai Tentera, Pemandu kapal terbang, Peguam, Guru dan sebagainya lagi dengan jawatan-jawatan yang tertinggi dalam kehidupan. Bila sampai giliran ku, aku hanya berdiri longlai sambil meyatakan yang aku hanya dapat meneruskan hidup sahaja dengan kerja-kerja biasa sudah memadai, oleh kerana jawapan itu aku telah didenda berdiri atas meja oleh Cikgu dan beliau berkata bahawa aku ini hanya membawa fikiran negatif pada pelajar lain. Bukan niat aku untuk menyatakan begitu, ada sebab aku katakan sedemikian kerna sedari kecil lagi aku sudah mengerti akan perjalanan kehidupan. Tidak larat aku menginginkan cita-cita yang setinggi gunung kerana aku sahaja yang memahami kebolehan dan keupayaan diri aku, bukan orang lain.

  Sehinggalah aku menamatkan zaman persekolahan, aku masih tidak mempunyai cita-cita yang besar, walaupun keputusan SPM ku boleh la tahan juga pada pandanganku tapi tidak tertahan pula pada pandangan ibubapaku, sebesar Gunung Tahan juga nasihat-nasihat yang didermakan pada diriku kerana memiliki keputusan sedimikian rupa, aku hanya mendengar dengan penuh hormat,  tiada apa yang hendak aku bangkangkan kerana aku begitu menghormati mereka, lagipun keputusan ku tiada apapun yang gagal cuma cukup-cukup makan. Dengan keputusan itulah aku memulakan perjalanan hidup dengan bekerja diusia yang muda di mana dalam masa yang sama ramai rakan sebaya berlumba-lumba menyambung pelajaran ke menara gading, aku pula apa jenis kerja tidak pernah aku kisah, dari kerja yang membanting tulang empat kerat sehinggalah ketahap tekanan mental yang tinggi, tugas-tugas yang mengejar dateline dan bermacam jenisan tugas pernah ku lalui dengan penuh tabah.

   Dari sini aku mula mengenali kehidupan yang cukup luas. bermacam-macam perangai dan tindak tanduk manusia. Ada yang baik, ikhlas, kelakar, suka membantu tidak lupa juga yang negatif seperti talam dua muka kadang-kadang bertalam-talam sampai tidak boleh dikira, penipu, asyik nak meminjam duit kawan-kawan dan ada juga yang suka marah-marah tidak tentu fasal tanpa mengambil kira hati sahabat padahal perkara itu boleh dibincangkan baik-baik. Bagi aku inilah ragam manusia dan sifat-sifatnya yang tuhan ciptakan, kitalah yang memwarnai kehidupan ini samada untuk baik atau sebaliknya, kalau semua sama sahaja tidak menarik juga. Terpulanglah pada kita untuk menanganinya dengan baik sentiasalah beranggapan positif  kerana terjadinya sesuatu perkara itu adalah ujian pada diri kita semua. Selesaikan dengan baik dan jalan yang sabar. Aku sebagai manusia biasa, aku sayang pada semua. Orang yang sabar adalah manusia yang menang dalam kehidupannya.

   Aku teringat waktu aku kehilangan sebentar masa depan ku beberapa tahun yang lepas, hidup yang dilalui amat perit sekali bak kata kumpulan Jambu " apa pun tak boleh !!! ", gara-gara kehilangan pekerjaan tidak sampai dua bulan ekonomi poketku mula terjejas, bila poket sudah terjejas memang hendak buat apa perkara pun tidak boleh, dalam usahaku mencari pekerjaan baru aku bersyukur kerana keluarga yang mengambil berat dan juga kawan-kawan yang memahami tidak putus memberi semangat. Semuanya aku rasa seperti bermula semula seperti dahulu, merangkak semula aku perlahan-lahan bekerja apa sahaja kerja tidak mengira apa jawatan tersebut selepas beberapa bulan aku menanam anggur yang tidak pernah  membuahkan hasil, aku terima perkara ini sebagai satu yang memberi pengajaran besar dalam hidupku, semua ini membuatkan aku tabah merentasi rona-rona kehidupan.

   Setelah beberapa lama aku mula menggalas tugas baru ini demi perjalanan masa depan hidupan seharian ku, tugas ini aku dapat hasil dari seorang sahabat yang memberitahu ada kekosongan jawatan di tempat tersebut, lalu aku pun menghantar resume berkoyan-koyan dan syukur dua bulan selepas itu aku dipanggil untuk ditemuduga. Inilah tugas dan pekerjaan  yang menjadi impian dan cita-citaku dari kecil lagi, amat sesuai dengan kebolehanku dan aku sangat gembira melakukan segala tugas-tugas yang diamanahkan, aku tahu kalau aku sebut dan cerita tentang cita-citaku masa sekolah dulu pasti aku akan diketawakan kerana pada masa itu teknologi ini masih belum tercipta. Sekarang ini aku telah pun menjadi ...
Ya, aku telah pun menjadi Kapten dalam kapal Star Trek. Pengalaman memikul tugas ini memang lain dari yang lain. Menjelajah ke Angkasa lepas sambil melepas adalah satu kenangan yang sukar untuk dirungkapkan dengan kata-kata.


"Tet tereneeett tet teeet tiuuu ding ding", bersiul kecil hatiku mendengdangkan lagu tema kapal angkasa ku di dalam hati kecil ini. Hatiku gembira melihat sinaran cahaya bulan.

" Woooiiit woooiiiiy, haaa tu dia cepat tangkap, haaaaiiisssh asyik terlepas je la orang tua sorang neh, ntah sapa pulak mangsa yang dia tengah sedap becerita tu", " ehhh mana Din aku tak nampak pun", "tu haaa kat kedai mamak tue, cepat berenti Van kat situ kita tangkap dia"

Tiba-tiba sebuah Van bulat sabit merah berhenti mengejut di tepi kedai mamak, dan ini telah membuatkan faiz atomdot, naz koboi, wak chacos, remy remos dan azri komando terkejut bukan kepalang kerana mereka sedang asyik mendengar cerita seorang lelaki yang baru mereka kenali tadi menceritakan kisah pahit manis kehidupan beliau. "eyhh, macam pernah ku lihat sahaja Van ini, tapi di mana ya ??" ujar naz koboi.


  " dah la tue Pakcik Hamid, meh kita balik meh" tegur seorang pertugas yang keluar dari Van tersebut. "alaaaa tunggu la kejap, pakcik tak abes lagi ni, kapal angkasa nak berlepas dah ke ?", " ye pakcik, nak berlepas dah, jom ikut kami" kata seorang lagi petugas dengan nada lembut. "ahaaa, maaf laa adik-adik semua, Pakcik ni terlepas lagi dari rumah sakit mental, ye kan ajelaa apa yang dia cerita tadi eyh, dah memang cenggitu perangainya, kamu tak ingat ke dulu pun kamu suma penah terkena ngan dia" kata din sambil tersenyum. "Apaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, nie pakcik yang kencing kami pasal kapsul masa yang leh bawa pegi ke Kota ntah apa kenama  tu ke !!!!" bergema mereka serentak, "haaaaa ya laaaaaaa" keluh Din. "wayaaaaaaaaaarrrkkkhhhhh !!! lalu serentaklah mereka berlima terbalik dari kerusi dengan kaki ke atas terkapai-kapai " isk isk sob sob sob, kita terkena lagi". - TAMAT


P/s = ahaaa pada sapa² yang tak penah baca atau tertanya² akan kisah pertama dulu buleh terus pergi atau KLIK sahaja pada Link di bawah ini yek ngeeheheee

Kota Centourolantis
   

No comments:

Post a Comment